This site is currently only available in Dutch...
Click here for more information (in English).

Hoofdstuk 1

Maak tijd voor mentaal beleid

Te vinden op pagina: 16

Rolf Dobelli

NRC next had in 2012 de moed Dobelli's essay over het vermijden van nieuws integraal in het Nederlands te vertalen en in de krant te plaatsen.  In het bijgevoegde artikel van Rolf Dobelli staat de originele Engelse versie. Dat werk kunt u hier downloaden: Rolf Dobelli - Avoid news (pdf). Het is een belangrijk werk, want bewust omgaan met nieuws heeft veel te maken met mentale hygiene en bewuster omgaan met de valkuilen van onze hersenen. Rolf Dobelli adviseert je minder tijd te verspillen aan het tot je nemen van korte 'nieuws flashes' of losse nieuwsfeitjes. Die 'feitjes' komen de hele dag op je af. In het kader van een beter mentaal beleid kun je je afvragen: "Wat wil ik daarmee?" "Welk nieuws wil ik wel lezen of horen?" "Kies ik wel eens bewust?"
In het boek De kunst van het heldere denken vind je de 52 meest gemaakte denkfouten. Dobelli schrijft met veel humor. Een aanrader.

Het boek op bol.com

 In 2013 is zijn nieuwe boek uitgekomen: De kunst van het verstandige handelen.

Graham Hill: minder spullen, meer geluk

Mental design gaat over het vormgeven van je binnenwereld. Maar de buitenwereld - en ons gedrag - heeft veel uitwerking op die binnenwereld. Graham Hill is bekend om zijn design-forward style. Hij geeft ons in deze lezing stof tot nadenken inclusief tips om de wereld waarin we leven en wonen anders te benaderen.

Krista Tippett: Opnieuw verbinden met compassie

Een van de hoofdgedachten van mentaal beleid is de vormgeving van nobele menselijke eigenschappen. Deze lezing is een voorbeeld van een heldere visie gecombineerd met praktische tips voor ons dagelijks leven. Hieronder twee quotes uit de komende 16 minuten:

' Compassion = kindness, cultivating, practicing curiosity without assumptions, empathy, forgiveness and presence, generosity, hospitality, just showing up, just being there, a willingness to see beauty not just what we see in another that needs fixing.' 

' Compassion can change us if we truly let it sink in to the standards by which we hold ourselves and others both in our private and in our civic spaces.' 

Krista Tippett is journalist, schriifster en het meest bekend om haar radioprogramma 'On being'. Hier spreekt zij in een speciaal samenwerkingsverband tussen Ted.com en de Verenigde Naties. Het thema: een nieuwe betekenis geven aan het begrip compassie.