This site is currently only available in Dutch...
Click here for more information (in English).

Hoofdstuk 7

Werk aan mentale vormgeving

Te vinden op pagina: 162

Sebastian Seung: Ik ben mijn connectoom

Mental design is een proces dat dagelijks plaats vindt in onze hersenen. Steeds meer wordt duidelijk hoe ons gedrag, onze emoties en onze gedachten de hersenen letterlijk vorm geven. In deze lezing zoomt Sebastian Seung in hoe gedachten en ervaringen uitwerken in de microwereld van onze binnenwereld. Specifieke details over gedachten vanaf 10:15.

Te vinden op pagina: 163

De herintroductie van wijsheid in ons dagelijks leven

In deze lezing betoogt filosoof en schrijver Alain de Botton hoezeer we een ander soort onderwijs nodig hebben. Als iemand - bij welke universiteit dan ook - aankomt met de vraag "I want to know how to live", zal hij/zij overal ter wereld meewarig worden aangekeken. Dit soort onderwijs bestaat nog niet. De Botton bepleit hier dat we dit in de toekomst anders moeten aanpakken. Hij doet tevens een verfrissende oproep aan grote tech-ondernemingen om app's en technologie te ontwikkelen die zich expliciet richten op thema's als praktische wijsheid en 'how to live'. 

Te vinden op pagina: 163

Jason Fried: Waarom werken niet lukt op het werk

Een prikkelende lezing die tot nadenken stemt over belangrijke aspecten op het werk.

Nobele eigenschappen

In het boek Mental Design krijg je het advies een Mental Manual te maken om beter op koers te kunnen blijven in je eigen leven. De Romeinse keizer Marcus Aurelius startte zijn eigen 'persoonlijke notities' met het benoemen van de nobele eigenschappen van belangrijke mensen om hem heen. De tijd heeft deze nobele kwaliteiten niet uitgehold.