This site is currently only available in Dutch...
Click here for more information (in English).

Hoofdstuk 6

Word kapitein van je eigen schip

Te vinden op pagina: 153

Een animatie bij de TED lezing van Ken Robinson

In het boek mental design krijg je het advies een mental manual  te maken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het cultiveren van gezondheid en wijsheid in je dagelijks leven. Daarbij ga je uit van het principe van lifelong learning. Dat leren en jezelf onderwijzen geef je vorm door een combinatie van oude onderwijsinzchten (zoals leren door boeken) en leren 2.0 (leren via moderne media).

Hoe leren wij het best? Door boeken? Door een lezing? Door animaties? Tijdens mental design zoek je actief hoe leren voor jou zelf het beste werkt. Zoek je een goede methode daarvoor? Probeer het uit. Ervaar het.
In deze RSA animatie van de TED lezing door Ken Robinson ervaar je de combinatie van luisteren en kijken.

Te vinden op pagina: 155

Onderzoek Rohrer en Pashler

Doug Rohrer en Harold Pashler onderzochten hoe de lengte van een studie-sessie en hoe de verdeling van die studie-sessies over een langere periode van effect zijn op het langer vasthouden van kennis. 

Het onderzoek van Rohrer en Pashler (pdf)

Het Holstee Manifest

Te vinden op pagina: 153

Ken Robinson over energie

In dit fragment uit een School of Life lezing spreekt Sir Ken Robinson over energie in ons leven, Hij is vooral bekend als internationaal expert en voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven.

Daniel Pink 'What motivates us'.

Wil je een beter kapitein op je eigen schip worden? Volg dan de nieuwste ontdekkingen uit de gedragswetenschappen. Analist Daniel Pink vertelt in deze lezing waardoor we gemotiveerd worden. Hij begint met een feit dat sociale wetenschappers kennen maar de meeste managers niet: traditionele beloningen zijn niet altijd zo effectief als we denken. Luister naar zijn verhelderende verhalen. Pink heeft ook voorstellen hoe het beter kan. Hier in de uitvoering met life getekende animatie door RSA Animate. Liever de versie met ondertiteling? Klik hier voor de originele TED video.

 

Manifesten

Een manifest is een beknopte, meestal puntsgewijze, weergave van de stand- en/of uitgangspunten van een mens of een groep. Hiernaast zie je het Holstee manifest (klik voor hun shop). Een manifest kan in je persoonlijk mentaal beleid een hulpmiddel zijn om je te inspireren. Je kunt het ook gebruiken als een reminder voor mentale aandachtspunten. Daniel Pink laat ons in dit PDF nadenken over16 contra intuitieve ideeen.